Monday 6 August 2012

Karipap Pusing



Utk karipap pusing.. almost tricky utk wat pastrynye… so… berdasarkan gambar di bawah.. ini adelah cara yg mudah bagi saye..

1st dough
125g plain flour
100 g butter

2nd dough
250g plain flour
50 ml water
Salt to taste




Mengikut turutan:

1. Bahagikan dough 1 n dough 2 kpd 2 bahagian masing2. Kemudian bentukkan dough 2 kepada empat segi besar n dough 1 kpd 4 segi kecil
2. letakkan dough 1 diatas dough 2 seperti dlm gambar ke 2
3.lipatkan bahagian dough 2 menutupi dough 1
4. kemaskan kedua2 hujung
5. Lipat juga bahagian tepi supaya dough 1 tidak terkeluar
6. Gelekkan dough supaya jadi memanjang dari kanan ke kiri no 5.
7. Gulungkan
8. Potong pastry menjadi sekeping2
9. gambar kepingan pastry yg ade pusar
10. gelekkan kepingan dan sedia untuk di masukkan inti

INTI
bawang merah
bawang putin
halia
kentang dipotong dadu
air
cili boh
daging / ayam cincang
tumiskan bwg merah, bwg putih n halia hingga naik bau. Masukkan rempah kari n tumis sehingga
bawang agak naik minyak. masukkan kentang dan sedikit air.. msk sehingga empuk…

KARIPAP
Masukkan inti ke dalam pastry cetak dan goreng

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment