Assalamualaikum… Sebelum ni saya pernah bercakap pasal Red Velvet n
percubaan saye yg x menjadi.. Hari ni Alhamdulillah… ade kesempatan sy
menulis resepi yg telah saye cube n hasilnye memenuhi citarase saye… Red
velvet biasenye di “topping” gune cream cheese icing… tapi kerana just
percubaan, saya just guna swiss buttercream icing.Utk resepi kek mmg
saya guna dari: http://www.crumbboss.com/red-velvet-cake/. Tapi pade
saye terlalu manis.. so saya kurangkan gula 1 1/2 cup (resepi asal)
kepada 1 cup full .. Em.. kalau nak citer rase.. saya rase just nice..
sdp.. x terlalu manis.. n compliment dgn icing yg manis.. kalau icing x
nak manis sgt n lg sdp, bo juga tgk resepi
http://www.joyofbaking.com/RedVelvetCake.html which is die guna cheese n
cream. tapi sbb saye just buat gune bhn yg ade kat umah.. swiss
buttercream mmg sdp..compare dgn buttercream biase (sbb buttercream
biase lg over rase butter)
Secara keseluruhannye.. proses membuat kek gune resepi ni sgt mudah…
mcm wat muffin je.. rase pn sedap.. tekstur lembut n sdp di makan.
Insyirah anak saye biasenye x begitu gemar mkn kek… tp kek ni.. die suke
la plak..
AP FLour 2 1/2 cup
Baking Soda 1 tsp
Salt 1t.
Cocoa Powder 2 tbsp
Bahan 2
sugar 1 cup
Veg.Oil 3/4c
Buttermilk 1c
Eggs 2
Red Food Color 2 tbsp
White Vinegar 1tsp
Van Xtract 1tsp
utk buttermilk, saya gantikan dengan 2 tbsp perahan lemon n top up sehingga 1 cwn susu. pastu kacau n biarkan lbh krg 1/2 jam. White vineger pn saye just gantikan dgn lemon.
Cara membuat kek
Panaskan oven 180 degree C
1. Ayak semua bahan 1
2. Campurkan semua bhn 2 n kacau hingga sebati
3.Masukkan Bahan 2 ke Bahan 1 dan kaupkan hingga sebati.
4. Bakar lbh krg 1 jam hingga masak
Swiss buttercream
egg whites 1 cup
sugar 1 1/2 cup
butter 2 cup
2tsp vanilla exract
Caranye
Panaskan egg whites n sugar guna double boiler method (panaskan gula n
telur dalam periuk/mangkuk yg ditenggekkan diatas periuk yg mengandungi
air yg mendidih di atas api). Pastikan periuk x cecah air yg mendidih
2) Apabila gula telah larut, ketepikan. Pukul putih telur tersebut
hingga kembang. setelah kembabg, msukkan butter, pukul hingga sebati.
Tambah vanilla xtract utk perasa.
No comments:
Post a Comment