Monday 6 August 2012

Red Velvet



Assalamualaikum… Sebelum ni saya pernah bercakap pasal Red Velvet n percubaan saye yg x menjadi.. Hari ni Alhamdulillah…  ade kesempatan sy menulis resepi yg telah saye cube n hasilnye memenuhi citarase saye… Red velvet biasenye di “topping” gune cream cheese icing… tapi kerana just percubaan, saya just guna swiss buttercream icing.Utk resepi kek mmg saya guna dari: http://www.crumbboss.com/red-velvet-cake/. Tapi pade saye terlalu manis.. so saya kurangkan gula 1 1/2 cup (resepi asal) kepada 1 cup full .. Em.. kalau nak citer rase.. saya rase just nice.. sdp.. x terlalu manis.. n compliment dgn icing yg  manis.. kalau icing x nak manis sgt n lg sdp, bo juga tgk resepi http://www.joyofbaking.com/RedVelvetCake.html which is die guna cheese n cream. tapi sbb saye just buat gune bhn yg ade kat umah.. swiss buttercream mmg sdp..compare dgn buttercream biase (sbb buttercream biase lg over rase butter)

Secara keseluruhannye.. proses membuat kek gune resepi ni sgt mudah… mcm wat muffin je.. rase pn sedap.. tekstur lembut n sdp di makan. Insyirah anak saye biasenye x begitu gemar mkn kek… tp kek ni.. die suke la plak..


Bahan 1
AP FLour  2 1/2 cup
Baking Soda  1 tsp
Salt  1t.
Cocoa Powder  2 tbsp


Bahan 2
sugar 1 cup
Veg.Oil  3/4c
Buttermilk  1c
Eggs  2
Red Food Color  2 tbsp
White Vinegar  1tsp
Van Xtract   1tsp
utk buttermilk, saya gantikan dengan 2 tbsp perahan lemon n top up sehingga 1 cwn susu. pastu kacau n biarkan lbh krg 1/2 jam. White vineger pn saye just gantikan dgn lemon.


Cara membuat kek
Panaskan oven 180 degree C

1. Ayak semua bahan 1
2. Campurkan semua bhn 2 n kacau hingga sebati
3.Masukkan Bahan 2 ke Bahan 1 dan kaupkan hingga sebati.
4. Bakar lbh krg 1 jam hingga masak

Swiss buttercream

egg whites 1 cup
sugar 1 1/2 cup
butter 2 cup
2tsp vanilla exract


Caranye
Panaskan egg whites n sugar guna double boiler method (panaskan gula n telur dalam periuk/mangkuk yg ditenggekkan diatas periuk yg mengandungi air yg mendidih di atas api). Pastikan periuk x cecah air yg mendidih 2) Apabila gula telah larut, ketepikan. Pukul putih telur tersebut hingga kembang. setelah kembabg, msukkan butter, pukul hingga sebati. Tambah vanilla xtract utk perasa.

Selamat mencuba


No comments:

Post a Comment